Antidemokratiska tendenser i andevärlden

Vi har länge spekulerat i hur det ser ut i andevärlden rent organisatoriskt och även politiskt. En mycket intressant fråga på det stora hela. Det är långt ifrån säkert att det finns någon representativ demokrati i andevärlden, mycket tyder faktiskt på raka motsatsen. En anledningen är att den moderna demokrati med där så gott som alla över 18 år är röstberättigade bara har funnits i knappt hundra år och ännu inte fått ett totalt genomslag i vår värld. Eftersom andevärlden kan rymma riktigt gamla andar, som blev andar långt innan demokrati ens var en fråga kan man anta att det kommer ta ännu längre tid innan demokratiska principer får fäste där. Hitler, Genghis Khan och mussolini, General Franco och liknande typer lär ju inte ha blivit mer demokratiska till sinnet bara för att de har dött. Nej, man nog lugnt utgå från att de tvärtom fortsätter i samma stil även i andevärlden.

Ett populärkulturellt exempel på mytologiska väsen med uttalar antidemokratiska tendenser är vampyrerna i den amerikanska tv-serien True Blood. Vampyrvärlden är strikt odemokratiskt och tycks styras av rent fascistiska principer där enväldigt råd och diverse kungar bestämmer allting utan någon som helst insyn från dem det ska representera. Förkastligt på alla sätt och vis. Nu vet vi förstås inte hur väl det här stämmer överens med verkligheten i den övernaturliga verkligheten. Men det ligger ett uns av sanning i det här, om det finns någon som helst verklighetsförankring… ja då är det på alla sätt utomordentligt oroande. Eventuellt borde fler med inflytande i branschen verka för införandet av andlig rösträtt.

Läs mer om andeväsen här

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *